Jak zdrowo jeść w pracy?

Chociaż wszyscy wiemy, jak ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu całego organizmu odgrywa prawidłowe odżywianie i wszyscy znamy zasadę, że śniadanie stanowi najważniejszy posiłek dnia, to jednak w praktyce mało o to dbamy. A konsekwencje tego nawyku mogą Was niemiło zaskoczyć!

Większość z nas, śpiesząc się do pracy, lekceważy kwestię nie tylko pierwszego czy drugiego, ale w ogóle jakiegokolwiek śniadania. Po kilku godzinach, kiedy zaczynamy odczuwać głód, w pośpiechu spożywamy cokolwiek, najczęściej coś w rodzaju śmieciowego jedzenia, a wieczorem rekompensujemy sobie wcześniejsze zaniedbania jedząc obfitą kolację.

Nie ma chyba większego błędu dietetycznego, niż tego rodzaju rozkład i intensywność posiłków. Pomijając kwestie zdrowotne, które niechybnie pojawią się prędzej czy później, taki styl życia i odżywiania przynosi efekty w postaci przyrostu wagi. Wiadomo przecież, że nieregularne posiłki i obfite kolacje to najlepszy sposób na otyłość.

Jak jej zatem uniknąć i co należy jeść w pracy, zwłaszcza jeśli naprawdę nie mamy czasu na zjedzenie śniadania w domu? Musimy zdawać sobie sprawę, że po nocnym odpoczynku organizm gwałtownie domaga się porcji kalorii i jest w stanie wytrzymać godzinę czy dwie, zanim nieprzyjemnie zareaguje omdleniem czy nagłym bólem głowy. Trzeba zatem coś zjeść w drodze lub zaraz po przyjściu do pracy.

Zamiast pączka, batonika czy hamburgera, zjedz przygotowaną w domu kanapkę z razowego pieczywa z wędliną lub serem, tosta z jogurtem, sałatkę jarzynową. Jeżeli zjadłeś choćby małe śniadanie w domu, na przekąskę w pracy przygotuj sałatkę owocową, sezonowe warzywa, szklankę soku.

Zalecenia dietetyków w kwestii zdrowego odżywiania są w zasadzie proste – najbardziej optymalne jest spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia, śniadanie w ciągu nie więcej niż dwóch godzin po przebudzeniu, parę godzin później coś lekkiego, w rodzaju owoców, jogurtu lub owsianego ciastka, około 14-tej ciepły posiłek, na przykład zupa, za trzy, cztery godziny ponownie coś lekkiego, wreszcie wieczorem, nie później niż 3 godziny przed spaniem niezbyt obfita kolacja.

Z wielu powodów osoby pracujące nie zawsze mogą pozwolić sobie na przestrzeganie tych zasad. Bez względu jednak na wszystko powinniśmy starać się zachować regularność posiłków (co najmniej trzy w ciągu dnia), unikać śmieciowego jedzenia, a nade wszystko nie wychodzić z domu bez śniadania.