Nareszcie mamy lato! I jako fanka zdrowych dań muszę Wam przyznać, że jestem w raju! W końcu doczekałam się, aby do codziennej diety przemycić więcej sezonowych owoców i warzyw. Fasolka szparagowa, szparagi, świeże pomidory, ogórki, rzodkiewki, wszelkiego rodzaju sałaty, bób i młode ziemniaczki. A do tego arbuz, truskawki, jagody, czereśnie i inne dary lata. Zastanawiacie się, jak z nich stworzyć pyszne szybki letni obiad? Poniżej postaram się Was delikatnie zainspirować. Gotowi?
Letni obiad z warzywami
Chyba najbardziej popularnym letnim obiadem jest nasza polska klasyka, czyli ugotowane młode ziemniaczki, posypane koperkiem i podane z fasolką szparagową i sadzonym jajkiem. Bardziej polskiego i bardziej letniego dania nie mogę sobie wyobrazić… no… może to wszystko podane ze zsiadłym mlekiem, kefirem lub maślanką – zależy co, kto woli.
Z czym jeszcze kojarzą mi się letnie obiady? Zdecydowanie z gotowanym kalafiorem, który posypuję bułką tartą podsmażoną na maśle. Uwielbiam to danie i mogę zajadać bez przerwy!
Fajną propozycją jest również sałatka z ugotowanego bobu i ziemniaczków ugotowanych z mundurkach. To wymieszane z oliwą i ulubionymi przyprawami (polecam czosnek granulowany oraz oregano). Dla chętnych dobrą opcją będzie dodanie tuńczyka z puszki.
A jeśli żar leje się z nieba, a Wy nie macie ochoty na nic ciężkiego, sięgnijcie po klasyczną letnią sałatkę. Wykorzystajcie sałatę masłową, lodową, pekińską, mix sałat lub rukolę. Do tego wkrójcie świeże pomidory, ogórki, rzodkiewkę, cebulkę, szczypiorek i mozarelle lub ser feta. Możecie dorzucić również truskawki, które nadadzą słodkiego posmaku. To wszystko wymieszajcie odrobiną oliwy i octu balsamicznego, a na koniec posypcie szczyptą soli.

Dania z cukinii
Obok tych wszystkich letnich obiadów w przepisach króluje jeszcze jedno sezonowe warzywo. Jakie? Cukinia! Mimo że u nas nie było aż tak bardzo popularne, to mam wrażenie, że z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników. Ja sama dopiero się go uczę i polecam kilka sprawdzonych dań z jego wykorzystaniem.
Faszerowana cukinia z kaszą (polecam pęczak lub bulgur), mięsem mielonym z sosem pomidorowym i kukurydzą. To wszystko mieszam i wykładam do wydrążonej cukinii. Na wierzchu polewam ją oliwą i posypuję pokruszonym serem feta. Następnie zapiekam w piekarniku.
Innym letnim daniem z cukinią jest leczo. Ta opcja jest lepsza dla zwolenników treściwszych dań. Sprawdza się z papryką, pomidorami lub pulpą pomidorową, cebulką i kiełbasą (może być też leczo wege bez mięsa). Wszystko podduszam i podaję z pieczywem.
I na koniec zostawiłam moje ulubione danie z cukinią, jakim jest makaron typu gniazda z podduszonym na oliwie czosnkiem, wkrojoną cukinią i pokrojonymi pomidorami (mogą być też suszone). To wszystko przyozdobione pestkami słonecznika i gałązką bazylii. Pyszne, szybkie i z dodatkiem darów lata.

Letni obiad z owocami – jak przygotować?
Jednak letnie obiady to nie tylko propozycje z wykorzystaniem warzyw. W tym miejscu pragnę polecić Wam również sezonowe owoce. Uwielbiacie truskawki? A może wiśnie lub jabłka? Wiem, że na te drugie jeszcze trzeba chwilę poczekać, ale już możecie przygotować kilka pysznych i szybkich dań z truskawek.
Pierwszą opcją jest klasyka, czyli makaron lub ryż na mleku podany ze zblendowanymi lub zgniecionymi truskawkami, śmietanką (lub jogurtem) i cukrem. Proste, szybkie i pyszne. Mnie to danie zdecydowanie kojarzy się z wakacjami u babci. W drugiej części lata możecie wykorzystać uprażone na patelni jabłka z cynamonem i cukrem – jednak ta wersja lepiej smakuje z ryżem.
Innym pomysłem, osobiście przeze mnie znienawidzonym, są zupy owocowe. Pamiętam, że można je przygotować z wiśni czy jabłek, jednak wierzę, że pomysłów znajdzie się znacznie więcej.

Póki co to chyba na tyle ode mnie. Jestem ciekawa Waszych hitów letnich obiadów. Podzielicie się szybkimi przepisami na pyszne dania?