Długie zimowe wieczory zdecydowanie nie sprzyjają trzymaniu zdrowej diety! Potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego daje o sobie znać? Bądź na to przygotowany! Z pewnością pomogą pomysły na zdrowe, zimowe desery, które poprawią Ci humor i nie przysporzą wyrzutów sumienia ani dodatkowych kilogramów!
Zdrowe zimowe desery – dlaczego warto je przygotować?
Chęć zjedzenia czegoś słodkiego zimą zdarza się o wiele częściej niż wiosną czy latem. Gdy na dworze przez większą część dnia panuje ciemność, a słońce pojawia się rzadko, spadki energii odnotowujemy prawie codziennie. Do tego dochodzą długie wieczory spędzone przed telewizorem lub z książką oraz wszystkie, świąteczne spotkania, podczas których na stole muszą znaleźć się słodycze! I choć za każdym razem będziemy przekonywać siebie, że jedna niewielka słodka przekąska w postaci kawałku ciasta czy pudełka czekoladek, nie zrobi różnicy, skoro trenujemy… po trzech miesiącach zimy możemy obudzić się o kilka kilogramów ciężsi. Jak tego uniknąć? Oczywiście wymieniając ulubione, sklepowe, słodkie przekąski na te zrobione w domu własnoręcznie ze zdrowych składników! Dlaczego warto?
- takie słodycze są mniej kaloryczne od tych, które kupujemy w sklepie,
- przygotowując słodycze samemu, dokładnie znamy ich skład i unikamy spożywania niezdrowej żywności przetworzonej,
- zdrowe desery nie tylko zaspokoją zapotrzebowanie na słodkie, ale też magnez, potas, żelazo czy witaminy! Przygotowujesz je ze zdrowych, pełnowartościowych składników, więc zyskujesz same korzyści!
- te przepisy są naprawdę proste! Przygotowanie słodyczy nie wymaga zbyt wiele czasu i nie jest trudne, jak na przykład pieczenie ciasta według ściśle określonych proporcji.
- przepisy na zdrowe słodycze w zimowej wersji możesz wykorzystać na deser, podwieczorek, przekąskę do filmu, ale także słodkie, rozgrzewające śniadanie!
Przepisy na zdrowe, zimowe desery, które podbiją twoje serce!
Budyń jaglany zamiast tego z proszku
Uwielbiasz szybki, gorący budyń idealny na chłodny wieczór z książką? Przygotuj jego zdrową wersję z płatków jaglanych! Wystarczy ugotować płatki jaglane na mleku i dodać do powstałej jaglanki wybrane dodatki – na przykład cukier z prawdziwą wanilią, gorzkie kakao czy sok z malin. Całość zblenduj i podawaj na ciepło! Proste, szybkie, a przy tym bardzo zdrowe, bo płatki jaglane to źródło złożonych węglowodanów oraz białka. A jeśli chcesz obniżyć kaloryczność i dodać kokosowego smaku zamiast zwykłego mleka krowiego użyj kokosowego!

Jabłko z cynamonem i kaszą gryczaną na ciepło
Ten popularny deser z pewnością znasz ze swojego domu w wersji z ryżem. Jednak znacznie zdrowiej będzie, gdy wykorzystasz do przepisu kaszę gryczaną, która jest znakomitym źródłem żelaza. Ugotuj kaszę tradycyjnie, jednak nie do końca – odejmij kilka minut od prawidłowego czasu gotowania, by zyskać efekt al dente. Jabłko pokrój w kostkę i wrzuć do kaszy, a następnie podduś całość przez chwilę aż do zmiękczenia kaszy i owoców. Dopraw deser cynamonem i odrobiną miodu. Podawaj na ciepło!
Pierniczkowa granola na śniadanie
Nic nie kojarzy się z zimą bardziej od zapachu pierników. Jednak ich klasyczna wersja z lukrem lub czekoladą może być bardzo kaloryczna. Warto zastąpić ją czymś słodkim, co idealnie sprawdzi się na śniadanie! Przygotuj mieszankę ulubionych orzechów i ziaren (włoskich, laskowych, nerkowców, pestek dyni, słonecznika), dodaj też ulubione owoce suszone (żurawinę, morele, śliwki), jednak zwróć uwagę na to, by wybierać produkty niedosładzane. Podstawą granoli będą oczywiście płatki owsiane górskie, które należy dosypać do mieszanki. Proporcje? Ustal je sam, ale z przewagą płatków nad orzechami i owocami. Do całości dodaj przyprawę do piernika, którą również możesz przygotować samodzielnie (imbir, cynamon, kardamon, goździki) oraz odrobinę miodu. Wysyp mieszankę na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Całość wystudź i przechowuj w słoiku! Taką granolę fantastycznie będzie podać na śniadanie z jogurtem naturalnym!

Gorzka czekolada z dodatkami
Nie wyobrażasz sobie zimy bez czekolady? To jak najbardziej zrozumiałe! Jednak ta, która czeka na Ciebie w sklepie nie zwiastuje niczego dobrego. Na pierwszych miejscach w składzie znajdziesz w niej cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, a samo kakao bogate w magnez i witaminy z grupy B znajdzie się gdzieś na szarym końcu. Dlatego warto pełnowartościową czekoladę przygotować w domu! Może ona być też świetnym pomysłem na prezent świąteczny! Kup gorzką czekoladę, najlepiej taką 70-90% kakao oraz wybraną foremkę – mogą to być na przykład silikonowe foremki do kostek lodu czy muffinek. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i wylej masę do formy. Zanim zastygnie ozdób ją wybranymi dodatkami, na przykład orzechami lub suszonymi owocami! I gotowe – pyszna, zdrowa i spersonalizowana czekolada idealna na przekąskę!
