Dlaczego dieta nie daje efektów – najczęściej popełniane błędy

Odchudzanie to proces, który w bardzo wielu przypadkach zwyczajnie się nie udaje. Aby zrzucić zbędne kilogramy, potrzebna jest duża wytrwałość, cierpliwość oraz rozważne podejście do zagadnienia diety.

Niektórym wydaje się bowiem, że wystarczy kupić jakiś wychwalany w reklamach specyfik albo oddać się diecie cud i problem nadwagi czy otyłości zostanie szybko zażegnany. Nic bardziej mylnego. Do odchudzania trzeba podejść na zasadzie stałej zmiany nawyków żywieniowych. Jeśli do nowego sposobu odżywiania dodamy intensywne ćwiczenia fizyczne, dobre rezultaty z całą pewnością się pojawią.

No dobrze, to już wiadomo, nowy plan żywieniowy i trening to kluczowa sprawa. Problem jednak pojawia się, kiedy stworzymy racjonalny plan odchudzania i trzymamy się go, a jednak wymarzony efekt się nie pojawia. O takiej sytuacji niestety bardzo często da się zasłyszeć z ust walczących z kilogramami osób. Jakie najczęściej popełniamy błędy? Co jest przyczyną, że wskazówka na wadze wciąż pokazuje tę samą liczbę?

Powodów może być kilka. Do najczęstszych należy źle przygotowany trening fizyczny. Może nam się na przykład wydawać, że ćwiczenia, które wykonujemy są wystarczające, w istocie jednak mogą być one zbyt znikome w porównaniu z naszą nadwagą. Może też występować problem złego doboru ćwiczeń, na przykład wykonywanie takich, które wcale nie skutkują spalaniem tłuszczu z poszczególnych partii ciała.

Kolejną przyczyną, dla której dieta odchudzająca nie przynosi efektów, jest nieumiejętność właściwego obliczania kalorii. Decydując się na, dajmy na to, dietę 1200 kalorii, niezwykle istotne jest przestrzeganie tej liczby w rozrachunku dobowym. Niestety, tu często pojawiają się błędy. Wydaje nam się na przykład, że spożyliśmy 40 g ryżu, a w rzeczywistości było go dużo więcej. Nie doliczyliśmy też kalorii z napoju, dresingu czy sosu, itd. Dlatego tu potrzeba skrupulatności i precyzji. Najlepiej też wyposażyć się w miarki, wagę oraz tabele kalorii. Kolejnym błędem, związanym także z przygotowywaniem posiłków, jest używanie półproduktów albo gotowych produktów do szybkiego przyrządzenia. Często tego rodzaju artykuły zawierają mnóstwo kalorii.

Następny błąd, który może sprawić, że dieta nie przyniesie skutków, to zbyt długie przerwy w jedzeniu (nie powinny być dłuższe niż 3-4 godziny) oraz złe dozowanie pokarmów. Pamiętajmy, że śniadanie powinno być najbardziej obfitym posiłkiem, obiad średnio obfitym, natomiast najlżejsza powinna być kolacja. Jedzmy ją 2-3 godziny przed snem, aby organizm zdążył ją spalić. Uważajmy też na kaloryczne przekąski!