Alternatywa dla białego cukru

Osoby, które co nieco interesują się zdrowym żywieniem doskonale zdają sobie sprawę, jak wiele nieprzychylnych opinii można usłyszeć o białym cukrze. Wciąż słyszy się o jego niepożądanym wpływie na organizm. Jak można go skutecznie zastąpić w naszej diecie? Sprawdźcie w naszym wpisie.

Media wciąż donoszą, że cukier tuczy, zabija cenne minerały i witaminy znajdujące się w naszym organizmie, bardzo niekorzystnie wpływa na uzębienie, prowadzi do znacznego wzrostu cholesterolu, cukrzycy, chorób serca, nadciśnienia, itp.

Fakt, negatywnych skutków działania białego cukru na organizm ludzki jest naprawdę sporo, nie bez przyczyny jakiś czas temu w mediach zaczęło funkcjonować stwierdzenie, że cukier to „biała śmierć”. Dlatego też, zaleca się spożywanie jak najmniejszych ilości białego cukru i w miarę możliwości zastępowanie go innymi substancjami słodzącymi.

Oczywiście, z tego rodzaju specyfikami też należy uważać. Nie wszystkie bowiem są zdrowe. Niektóre to zwykła chemia, która stosowana w dużych ilościach też może być niebezpieczna. Działajmy zatem z głową!

SŁODZIK

Do pierwszej grupy substancji słodzących można zaliczyć popularne słodziki, szeroko dostępne w sklepach i supermarketach. Występują na ogół w formie małych, białych tabletek. Są to zazwyczaj preparaty tworzone na bazie aspartamu, acesulfamu K i innych, pokrewnych chemicznych substancji. Ich plusem jest to, że są bardzo mało kaloryczne, co skutecznie przyciąga osoby dbające o linię. Ich dużym minusem natomiast jest to, że są po prostu szkodliwe. Coraz częściej można napotkać opinie, że substancje te kumulują się w organizmie i mogą prowadzić do powstawania groźnych chorób, między innymi nowotworów, uszkodzeń układu nerwowego, chorób układu krążenia, itp. Lepiej zatem trzymać się od tych substancji jak najdalej, albo używać ich rzadko. Jeśli już mamy wykorzystywać słodzik w naszej diecie, kupmy lepiej nieco droższy, ale o wiele zdrowszy ksylitol, czyli organiczny związek chemiczny o słodkim smaku, który nie dość, że nam nie zaszkodzi, to jeszcze korzystnie wpłynie na nasz organizm, na przykład na zęby.

CUKIER NIERAFINOWANY

raw sugar
Tak zwany cukier surowy, który nie podlega oczyszczaniu. W konsekwencji ten rodzaj cukru nie jest czystą sacharozą i zawiera żelazo, wapń i potas. Nie mylić z brązowym cukrem, który stanowi po prostu biały cukier z dodatkiem melasy.

MIÓD

miod
W miodzie ilość sacharozy nie przekracza 10% w miodach spadziowych, w pozostałych miodach jest jej jeszcze mniej.

SYROPY

syrop klonowy
Druga grupa specyfików, które mogą być alternatywą dla białego cukru, to syropy: klonowy, daktylowy oraz bardzo popularny syrop z agawy zawierającej inulinę – naturalny probiotyk, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, a także obniża poziom cholesterolu.

STEWIA

stewia
Ciekawym naturalnym słodzikiem jest też stewia, czyli niskokaloryczna, bardzo słodka substancja pozyskiwana z rośliny o tej samej nazwie. Jest bardzo słodka (150-300 razy słodsza od cukru) i praktycznie bezkaloryczna. Do produkcji używa się liści świeżych, suszonych lub sproszkowanych.

SŁODY (RYŻOWY, JĘCZMIENNY)

Pozyskiwane z ryżu i jęczmienia, zawierają głównie maltozę, która łatwo rozpada się w naszym organizmie na glukozę. Słody zbożowe poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów pokarmowych, wzmacniają żołądek.

KSYLITOL (CUKIER BRZOZOWY)
Cukier brzozowy Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej! Ten rodzaj cukru należy wprowadzać do diety stopniowo, zbyt duża ilość może zakończyć się biegunką.

Jeśli szukamy zamiennika dla białego cukru, pamiętajmy, by nie ograniczać się do tanich, niezdrowych słodzików. Wybór mamy naprawdę szeroki, lepiej skłonić się ku tym preparatom, które nam zwyczajnie nie szkodzą.