Niedawno pożegnaliśmy lato. Wraz z odejściem wakacyjnych miesięcy, musieliśmy zacząć stawiać czoła mniej sprzyjającej aurze. Chłodne poranki i wieczory, silne opady deszczu oraz porywisty wiatr sprawiają, że pora wrócić do przepisów na pożywne, rozgrzewające dania. Jesień obfituje na szczęście w szeroki wybór sezonowych warzyw. Sięgając po dynię, paprykę, cukinię czy ukochane przez wielu grzyby można łatwo wyczarować między innymi przepyszne zupy. Poniżej znajdziesz pomysły na łatwe zupy kremy, które naładowane witaminy podkręcą Twoją odporność i oczywiście będą doskonale smakować. Dajcie znać, po jakie warzywa najchętniej sięgacie jesienią, może następnym razem pojawi się przepis właśnie z nimi w roli głównej.
Jesienny szlagier – krem z dyni
Trudno sobie wyobrazić jesienną kuchnię bez gęstego, rozgrzewającego kremu z dyni. To świetna alternatywa dla klasycznej pomidorowej, która zasmakuje zarówno dorosłym, jak i najmłodszym członkom rodziny. Kolorowe i dorodne dynie, które od jakiegoś czasu goszczą w sklepach i na bazarkach, aż proszą się, aby przyrządzić z nich aromatyczny krem.
Składniki:
– 1 duża dynia piżmowa, zwyczajna lub hokkaido
– 1 batat
– 1 por
– 2 marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 400 ml mleczka kokosowego
– sól, pieprz
– świeży imbir
– chili
– kurkuma
– cynamon
– do przybrania: natka pietruszki, grzanki
Przygotowanie:
Przygotowujemy duży garnek. Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy na kawałki. W kostkę kroimy obrane marchewki i batata oraz pora. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, na małym ogniu.
Następnie wyciskamy do garnka ząbki czosnku. Kawałek świeżego imbiru ścieramy na małych oczkach tarki i dodajemy do pozostałych składników. Całość miksujemy na gładki krem przy pomocy blendera. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy zupę solą, pieprzem, chili, kurkumą, cynamonem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Podajemy oprószone natką pietruszki lub z chrupiącymi grzankami.

Rozgrzewający krem z pieczonej papryki
Jesienny sezon nie może obyć się także bez paprykowego kremu. To świetna opcja na chłodne, deszczowe dni, która przyjemnie rozgrzeje i zapewni organizmowi wiele składników odżywczych.
Składniki:
– 1 kg papryki (mix żółtej, czerwonej i zielonej)
– 1 cebula
– 1 litr bulionu warzywnego
– 100 g topionego serka
– 2 łyżki oliwy
– sól i pieprz
– 2 ząbki czosnku
– tymianek
– słodka papryka
– kurkuma
– do przybrania: natka pietruszki, grzanki
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od upieczenia papryk w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pieczemy papryki przekrojone na pół, z wydrążonymi nasionami. Czas pieczenia to około godziny (w trakcie co pewien czas przewracamy papryki). Po upieczeniu ostudzone papryki obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie (około 5 minut na średnim ogniu). Następnie wlewamy do cebuli rozpuszczony bulion, a całość gotujemy przez kilka minut. Łączymy z paprykami i dokładnie mieszamy. Do zupy dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, kurkumę, tymianek i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość miksujemy na gładki krem. Wsypujemy pokrojony serek topiony i kolejny raz zagotowujemy. Ponownie miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem podajemy oprószony natką pietruszki lub z chrupiącymi grzankami.
Smacznego!