Czerwiec to czas na początek sezonowych warzyw i owoców. Coraz częściej na targach można spotkać szparagi, czereśnie, a także nasze ukochane polskie truskawki. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo, jednak mam wrażenie, że najczęściej wykorzystywane są w formie ucieranych ciast, serników na zimno oraz drożdżówek z owocami i kruszonką lub lukrem. Poniżej przedstawię Wam moje przepisy na ulubione letnie drożdżówki z owocami.
Drożdżówki z truskawkami
Ukochane i długo wyczekiwane drożdżówki z truskawkami to hit czerwcowych wypieków. Można je robić na kilka sposobów, a każdy z nich smakuje wyśmienicie. Pewnie jesteście ciekawi, z jakiego ciasta je przygotowuję? Często posiłkuję się kilkoma i modyfikuję je po swojemu. Dlatego poniżej przedstawię Wam najczęściej sięgany przeze mnie przepis na drożdżówki z truskawkami.
Składniki:
- +/- pół kg mąki do wypieków (ja używam pszennej 450),
- ¼ opakowania świeżych drożdży,
- szklanka ciepłego mleka (nie może być zbyt gorące),
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- pół kostki roztopionego masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Oczywiście najpierw przygotowuję zaczyn – do letniego mleka dodaję rozkruszone drożdże, 3 łyżki mąki i łyżkę cukru. Czekam około pół godziny, aż zaczyn zwiększy swoją objętość.
- Gotowy zaczyn wlewam do mieszanki suchych składników i delikatnie wyrabiam. Dodaję jajko i pozostałe składniki ciągle wyrabiając ręcznie ciasto. Kluczem do sprężystego ciasta jest długie i cierpliwe wyrabianie. Dlatego poświęć na to przynajmniej 15 minut.
- Przygotowane ciasto powinno odklejać się od dłoni, pozostaw je w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu podziel ciasto na kilka części, a następnie formuj kulki, rozpłaszcz je i wyłóż pokrojonymi truskawkami. Całość posyp cukrem trzcinowym, a ciasto posmaruj mlekiem lub rozbełtanym jajkiem.
- Piecz około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Drożdżówki z budyniem
A co powiesz na drożdżówki z budyniem i truskawkami? To się dopiero nazywa pyszny miks, obok którego trudno przejść obojętnie. Zachwyca smakiem, doskonałą fakturą i perfekcyjnym stopniem wilgotności. Jak je wykonać? Przepis na ciasto wykorzystaj ten, który podałam powyżej. Kluczem do sukcesu jest tutaj wybranie odpowiedniego budyniu lub przygotowanie masy serowej.
Masa budyniowa:
- budyń przygotuj według przepisu zawartego na opakowaniu – możesz dać odrobinę mniej cukru oraz mleka, aby masa była gęstsza,
- jeśli chcesz, żeby z budyniu powstała gładka masa, poczekaj aż ten wystygnie, a następnie utrzyj go z połówką kostki masła.
Masa serowa:
- kostkę sera twarogowego (250g) dokładnie wymieszaj z 2 zółtkami i 60 g cukru (możesz dać 50 g zwykłego cukru i 10 cukru wanilinowego).
Tak przygotowane masy nakładaj na rozgniecione kulki ciasta, a na wierzch wyłóż przygotowane wcześniej owoce. Mogą to być drożdżówki z budyniem i truskawkami lub jagodami. Mogą być również drożdżówki z masą serową oraz brzoskwiniami. Decyzja i połączenia smakowe należą do Ciebie.

Drożdżówki z owocami i kruszonką czy lukrem?
Zastanawiasz się, czym wykończyć te pyszne drożdżówki z sezonowymi owocami? Masz na to dwa sposoby. Jedni wolą drożdżówki z kruszonką, inni zaś bułki z lukrem. Ja zdecydowanie należę do teamu kruszonka i im więcej jej tam jest, tym lepiej.
Przepis na kruszonkę:
– 20 g zimnego masła,
– 20 g mąki pszennej,
– 10 g cukru.
Wszystko wymieszaj i przed wyłożeniem na drożdżówki włóż do schłodzenia do lodówki (aby masło się nie roztopiło).
Przepis na lukier:
– do przygotowanej ilości cukru pudru dolej pół łyżki gorącej wody i energicznie wymieszaj,
– drugą opcją jest roztopienie białej czekolady i polanie upieczonych drożdżówek taką polewą.
Jaki jest Wasz najlepszy przepis na drożdżówki z owocami? Z czym robicie je najczęściej i czym dekorujecie?