Hit sezonu – drożdżówki z owocami

Poniżej przedstawię Wam moje przepisy na ulubione letnie drożdżówki z owocami. Uwielbiasz drożdżówki z truskawkami, a może z owocami i budyniem albo kruszonką?

Czerwiec to czas na początek sezonowych warzyw i owoców. Coraz częściej na targach można spotkać szparagi, czereśnie, a także nasze ukochane polskie truskawki. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo, jednak mam wrażenie, że najczęściej wykorzystywane są w formie ucieranych ciast, serników na zimno oraz drożdżówek z owocami i kruszonką lub lukrem. Poniżej przedstawię Wam moje przepisy na ulubione letnie drożdżówki z owocami.

Drożdżówki z truskawkami

Ukochane i długo wyczekiwane drożdżówki z truskawkami to hit czerwcowych wypieków. Można je robić na kilka sposobów, a każdy z nich smakuje wyśmienicie. Pewnie jesteście ciekawi, z jakiego ciasta je przygotowuję? Często posiłkuję się kilkoma i modyfikuję je po swojemu. Dlatego poniżej przedstawię Wam najczęściej sięgany przeze mnie przepis na drożdżówki z truskawkami.

Składniki:

  • +/- pół kg mąki do wypieków (ja używam pszennej 450),
  • ¼ opakowania świeżych drożdży,
  • szklanka ciepłego mleka (nie może być zbyt gorące),
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • pół kostki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Oczywiście najpierw przygotowuję zaczyn – do letniego mleka dodaję rozkruszone drożdże, 3 łyżki mąki i łyżkę cukru. Czekam około pół godziny, aż zaczyn zwiększy swoją objętość.
  2. Gotowy zaczyn wlewam do mieszanki suchych składników i delikatnie wyrabiam. Dodaję jajko i pozostałe składniki ciągle wyrabiając ręcznie ciasto. Kluczem do sprężystego ciasta jest długie i cierpliwe wyrabianie. Dlatego poświęć na to przynajmniej 15 minut.
  3. Przygotowane ciasto powinno odklejać się od dłoni, pozostaw je w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu podziel ciasto na kilka części, a następnie formuj kulki, rozpłaszcz je i wyłóż pokrojonymi truskawkami. Całość posyp cukrem trzcinowym, a ciasto posmaruj mlekiem lub rozbełtanym jajkiem.
  5. Piecz około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
truskawki do drożdżówek

Drożdżówki z budyniem

A co powiesz na drożdżówki z budyniem i truskawkami? To się dopiero nazywa pyszny miks, obok którego trudno przejść obojętnie. Zachwyca smakiem, doskonałą fakturą i perfekcyjnym stopniem wilgotności. Jak je wykonać? Przepis na ciasto wykorzystaj ten, który podałam powyżej. Kluczem do sukcesu jest tutaj wybranie odpowiedniego budyniu lub przygotowanie masy serowej.

Masa budyniowa:

  • budyń przygotuj według przepisu zawartego na opakowaniu – możesz dać odrobinę mniej cukru oraz mleka, aby masa była gęstsza,
  • jeśli chcesz, żeby z budyniu powstała gładka masa, poczekaj aż ten wystygnie, a następnie utrzyj go z połówką kostki masła.

Masa serowa:

  • kostkę sera twarogowego (250g) dokładnie wymieszaj z 2 zółtkami i 60 g cukru (możesz dać 50 g zwykłego cukru i 10 cukru wanilinowego).

Tak przygotowane masy nakładaj na rozgniecione kulki ciasta, a na wierzch wyłóż przygotowane wcześniej owoce. Mogą to być drożdżówki z budyniem i truskawkami lub jagodami. Mogą być również drożdżówki z masą serową oraz brzoskwiniami. Decyzja i połączenia smakowe należą do Ciebie.

drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z owocami i kruszonką czy lukrem?

Zastanawiasz się, czym wykończyć te pyszne drożdżówki z sezonowymi owocami? Masz na to dwa sposoby. Jedni wolą drożdżówki z kruszonką, inni zaś bułki z lukrem. Ja zdecydowanie należę do teamu kruszonka i im więcej jej tam jest, tym lepiej.

Przepis na kruszonkę:

– 20 g zimnego masła,

– 20 g mąki pszennej,

– 10 g cukru.

Wszystko wymieszaj i przed wyłożeniem na drożdżówki włóż do schłodzenia do lodówki (aby masło się nie roztopiło).

Przepis na lukier:

– do przygotowanej ilości cukru pudru dolej pół łyżki gorącej wody i energicznie wymieszaj,

– drugą opcją jest roztopienie białej czekolady i polanie upieczonych drożdżówek taką polewą.

Jaki jest Wasz najlepszy przepis na drożdżówki z owocami? Z czym robicie je najczęściej i czym dekorujecie?