Tiramisu to niewątpliwie jeden z najlepszych, najpyszniejszych i najbardziej kultowych włoskich deserów. Pewnie nie raz zajadaliście się nim w tematycznych knajpkach lub w samych Włoszech. A dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem (prosto z kraju słynącego z pizzy, oliwek i pysznych lodów) na najlepsze i oryginalne włoskie tiramisu. I nie obawiajcie się – jest również jednym z prostszych.
Tiramisu – przysmak prosto z Włoch
Skąd pochodzi ten najlepszy deser? Oczywiście – z Włoch, ale wiecie, z jakiego regionu? Ojcami tego przysmaku chce być zarówno Wenecja, jak i Treviso, Friuli, Siena czy Florencja. Jedno jest pewne – są to zdecydowanie północne Włochy. Dodatkowym potwierdzeniem jest główny składnik tiramisu, czyli serek mascarpone, który pochodzi z kuchni lombardzkiej. Ten rodzaj deseru stał się popularny już w latach 70. XX wieku, kiedy to cukiernik Loly Linguanotto zaserwował go po raz pierwszy w restauracji Alle Becchiere w Treviso. Czy zatem mamy zwycięzcę? Pozostańmy przy tym, że po prostu jest to deser pochodzący z pięknych i malowniczych Włoch.

Składniki potrzebne do oryginalnego tiramisu
Jeśli chcecie przez chwilę poczuć się jak w prawdziwym włoskim miasteczku i po obiedzie popijacie espresso, powoli myśląc o sieście – przygotujcie też idealny deser do kawy. Czas na tiramisu! Czego będziecie do niego potrzebować?
Składniki na tiramisu:
– 500 g serka mascarpone,
– 4 sparzone jajka,
– szklanka cukru pudru,
– opakowanie długich biszkoptów z cukrem (klasycznych Savoiardi),
– kilka łyżek likieru Amaretto (migdałowego),
– szklanka mocnej kawy,
– kakao lub gorzka czekolada do posypania.
Do przygotowania będzie Ci potrzebny jeszcze mikser, miska oraz pojemnik/tortownica, w której ułożysz deser.

Jak zrobić najlepsze tiramisu?
Jeśli masz już gotowe wszystkie składniki, czas przejść do pracy.
- Zaparz mocną kawę i odstaw do przestygnięcia. Możesz do niej dodać 1-2 łyżki likieru amaretto.
- Oddziel żółta od białek. Żółtka ubijaj na gładką masę, powoli dosypując do nich cukier puder.
- Do słodkiej masy dodawaj po łyżce serka mascarpone i mieszaj na gładko.
- Gdy masa będzie gotowa, ubij białka na sztywną pianę.
- Delikatnie wymieszaj masę z pianą, a na koniec dodaj łyżkę-dwie amaretto.
- Spód wcześniej przygotowanego pojemnika wyłóż biszkoptami, a następnie polej je kawą, aby nasiąkły, ale się nie rozmoczyły.
- Na biszkopty z kawą wyłóż masę i powtórz czynność dwukrotnie.
- Wierzch posyp gorzkim kakao lub czekoladą (polecam gorzkie, ponieważ cała masa jest wystarczająco słodka).
- Włóż do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny.
Według mnie najlepsze tiramisu jest po całonocnym schłodzeniu. Wtedy też masa odpowiednio stężeje i da się je łatwo pokroić. Są oczywiście wersje z owocami, białą czekoladą czy śmietaną kremówką zamiast białek. Jednak ten przepis, który Wam przedstawiłam jest tym najbardziej oryginalnym i to właśnie według niego włoskie rodziny przyrządzają oryginalne tiramisu.

PS
Jeśli chcecie, aby ten deser był dla kogoś tortem urodzinowym, wystarczy, że brzegi wyłożycie pionowo ustawionymi biszkoptami i zwiążecie całość ładną kokardką.
A Wy, macie swój sprawdzony przepis na ten klasyczny włoski deser?