3 proste pomysły na wegetariański obiad do pracy

Kuchnie wegetariańska i wegańska cieszą się coraz większą popularnością. W końcu przestały kojarzyć się z nudnymi, mdłymi potrawami, które pozbawione są smaku. Sklepy, także popularne dyskonty, otworzyły się na potrzeby klientów i oferują szereg gotowych dań, ale również składników, które pozwalają wyczarować przepyszną kuchnię vege. Poniżej czekają na Was trzy pomysły na szybki, prosty obiad do pracy, który dostarczy Wam odpowiednią dawkę energii do dalszego wysiłku. Nie znajdziecie w nich wysoko przetworzonych produktów, cukru czy glutenu. Co ważne każdy z pomysłów z łatwością zapakujecie do lunchboxa. Pokażę Wam, że zdrowy przepis może oznaczać nawet soczystego burgera ?

1. Szybki wegetariański obiad z nutą Azji

Na początek pomysł na lunch dla osób, które lubią delikatnie azjatyckie smaki — Wegetariańska miska ryżu z chrupiącymi warzywami

Składniki na 2 porcje:
– 1 szklanka brązowego ryżu lub komosy ryżowej (ugotowane)
– 3 obrane szparagi
– ½ startej marchwi
– 4-5 cienko pokrojonych w plasterki rzodkiewek
– 2/3 szklanki posiekanej kapusty chińskiej (bok choi)
– ¼ szklanki świeżych, posiekanych liści kolendry
– ¼ szklanki wiórków kokosowych
– 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:
Ryż lub komosę rozłóż w dwóch miseczkach. Do każdej dołóż połowę szparagów, marchwi, rzodkiewek i kapusty bok choi. Udekoruj liśćmi kolendry i posyp wiórkami kokosowymi. Całość skrop olejem sezamowym.

2. Zdrowa kanapka na lunch

W pracy tradycyjny obiad możesz śmiało zastąpić pożywnymi kanapkami — Chrupki z jajkiem i awokado

Składniki na 2 porcje:
– 2 duże jajka
– 2 kromki chrupkiego pieczywa (polecam poszukać jak największych)
– 1 małe awokado cienko pokrojone
– sól morska
– grubo mielony czarny pieprz
– marynowana czerwona cebula

Przygotowanie:
Zagotuj wodę w rondelku. Włóż do niego jajka i nastaw minutnik na 8 minut. W międzyczasie napełnij średnią miskę wodą z lodem. Gdy minutnik zadzwoni, wyjmij jajka cedzakiem z wrzątku i ostudź w schłodzonej wodzie. Następnie obierz je i pokrój w plasterki. Ułóż pokrojone awokado i jajka na chrupkim pieczywie. Dopraw solą i pieprzem, a całość udekoruj kawałkami marynowanej cebuli.

Oczywiście, zamiast chrupkiego pieczywa, możesz wykorzystać swój ulubiony tradycyjny chleb – ważne, aby był dobrej jakości, bez spulchniaczy, konserwantów itd.

obiad

3. Burger wegetariański z czerwonej fasoli

Na koniec mój ulubiony przepis na obiad, który śmiało możesz wykorzystać nie tylko przygotowując zawartość lunchboxa. Pyszny, zdrowy, sycący vege burger! Przepis jest niezwykle prosty i każdy poradzi sobie z przygotowaniem.

Składniki 8 porcji:
– 2 puszki czerwonej fasoli (ok. 560 g)
– 3 łyżki mąki np. pszennej
– 2 cebule
– sól, pieprz do doprawienia

Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę cebule podduś na patelni do zeszklenia i uzyskania złotego koloru. Fasolę odsącz i opłucz. W misce rozgnieć ją widelcem (można dla ułatwienia użyć blendera). Nie musi być to gładka pasta, cząstki fasoli urozmaicą teksturę. Ostudzoną cebulę dodaj do fasoli i wymieszaj. Dodaj mąkę i przyprawy i ponownie dokładnie zamieszaj do uzyskania jednolitej masy. Uformuj 8 krążków i smaż na patelni grillowej przez około 3-5 minut z każdej strony. Do smażenia polecam olej rzepakowy lub kokosowy, który nada interesującą nutę.

Mięso podawaj w opieczonej bułce z sałatą, pomidorkami koktajlowymi, krążkiem czerwonej cebuli lub innymi ulubionymi dodatkami.