Osobom borykającym się z nadprogramowymi kilogramami często wydaje się, że ograniczenie cukru jest bardzo skomplikowanym zadaniem i wiąże się z utrzymywaniem drakońskiej diety. Fakt, że może to nie być najłatwiejsze do wykonania, bowiem cukier jest obecny w wielu ogólnodostępnych produktach, która=e na co dzień znajdują się w każdej kuchni. Jednak wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad, by móc uchronić się przed wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami i schorzeniami, jakie powoduje nadmiar cukru.
Kilka słów o cukrze
Spożywanie nadmiernej ilości cukru wiąże się z wieloma niebezpieczeństwami dla naszego organizmu. Cukier to nic innego jak węglowodany proste. Ma słodki smak i naturalnie występuje w trzech formach – sacharoza, laktoza oraz fruktoza. Cukier jest niezbędny naszym komórkom do życia, jednak w tej kwestii najistotniejsza jest glukoza. Zbyt duża ilość cukru w naszym jadłospisie może skutkować ogromem problemów zdrowotnych. Cukier nie ma do zaoferowania żadnych wartości odżywczych, a spożywany w nadmiarze prowadzi do uszkodzenia zębów (np. próchnica), cukrzycy oraz otyłości, która w konsekwencji może przynieść szereg różnorodnych schorzeń i chorób.
Skupiając się na podstawowych danych, warto wiedzieć, że jedna łyżeczka cukru to około czterech gramów. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie cukru nie powinno przekraczać pięciu procent naszego zapotrzebowania na energię.
Postaw na metodę małych kroków
Jeśli jesteś łasuchem i trudno ci od razu zrezygnować ze wszystkich ulubionych smakołyków, zastosuje metodę małych kroków. Najlepiej ograniczać cukier etapami, by organizm miał czas na oswojenie się z twoim nowym stylem odżywiania.
Zwiększ swoją świadomość konsumencką
Jeśli chcesz prowadzić zdrowy tryb życia ze szczególnym uwzględnieniem zbilansowanej diety musisz wiedzieć, co jesz. Czytanie etykiet w trakcie zakupów pozwoli ci dowiedzieć, jaka jest zawartość cukru w poszczególnych produktach. Wdrażając tę metodę zapewne nie raz się zaskoczysz, znajdując spore ilości cukru w produktach, w których w ogóle nie spodziewałeś się jego obecności na liście składników.
Owoce zamiast przetworzonej żywności
Często babcie lub mamy przekonują swoje wnuki i dzieci do tego, że zamiast batonika lepiej zjeść owoc, jeśli ma się ochotę na coś słodkiego. Te słowa warto wziąć do siebie, bowiem choć owoce mają dużą zawartość cukru, należy zaznaczyć, że jest to nieprzetworzona fruktoza. Przekąski ze sklepu to nie tylko źródło niezdrowych węglowodanów prostych, ale również wielu składników niekorzystnie wpływających na nasze zdrowie. Owoce zaś oferują antyoksydanty oraz błonnik.
Zmieniaj składniki w przepisach
Masz ochotę na deser lub ciasto? Nic nie stoi na przeszkodzie, byś tego rodzaju smakołyki uwzględnił w swoim menu. Musisz jednak pamiętać o odpowiedniej modyfikacji przepisów.