zdrowy posilek

Idealna dieta na lato

Pory roku naturalnie wyznaczają nasze kaloryczne zapotrzebowanie oraz ochotę na różnego rodzaju produkty spożywcze. Dieta sezonowa jest najrozsądniejszą z opcji, ponieważ możemy korzystać ze świeżych owoców i warzyw, które warto zastosować w danym okresie w roku. Idealna dieta na lato? Oto jak ją skomponować, by dostarczała nam odpowiedniej dawki energii oraz niezbędnych składników odżywczych.

  1. Zacznij od wody

Jednym z najważniejszych składników pokarmowych, których powinniśmy dostarczać organizmowi latem jest… woda. W trakcie upalnych dni, fizycznego wysiłku, podróży, ale również wtedy, gdy pracujemy przez wiele godzin w klimatyzowanym biurze, niezmiernie ważne jest picie wody, która uzupełni braki, jakie mogą występować w organizmie latem. To naturalne, że przy wyższych temperaturach mocniej się pocimy, a zatem tracimy wodę, która jest niezbędna do podstawowych funkcji życiowych. Odpowiednie nawodnienie to nie tylko kwestia zdrowia, ale też szybszego trawienia – woda przenosi substancje odżywcze po całym organizmie, oraz właściwego nawilżenia skóry, włosów i paznokci. Dzięki wodzie wolniej się starzejemy, a przede wszystkim latem czujemy się dobrze. Dlatego w swojej letniej diecie warto bardzo wysoko postawić wodę. Pij ją w naturalnej formie – najlepiej niegazowaną z kompletem minerałów. Możesz dodać do niej plasterki cytryny, limonki, kawałki imbiru czy liście mięty. Wodę warto spożywać również w wodnistych potrawach czy produktach, na przykład ogórkach, arbuzie, melonie czy zupach.

  1. Wykorzystuj produkty sezonowe

Badania dowodzą, że w naszej diecie wciąż brakuje niezbędnych dla zdrowia organizmu owoców i warzyw. Mimo że powoli zmieniamy nasze nawyki żywieniowe i podążamy w zdrowym kierunku, to nawet osoby, które przykładają dużą wagę do tego, co kładą na talerzu, mogą zubażać swoją dietę w celu poprawienia sylwetki. Wydaje ci się, że rezygnacja z jedzenia owoców to jeden z fundamentów cukrowego detoksu? Zamiast warzyw w ramach zapotrzebowania energetycznego spożywasz duże ilości zbóż, na przykład ryżu? A co z dostarczaniem niezbędnych witamin i minerałów, które znajdują się tylko w owocach i warzywach? Natura najlepiej podpowiada nam, co powinniśmy jeść w okresie, w którym nasz organizm narażony jest na odwodnienie i szybsze zmęczenie. Korzystaj więc z sezonu na truskawki, arbuzy, brzoskwinie. Delektuj się świeżymi pomidorami i ogórkami. Przygotowuj obiady z użyciem młodych warzyw – szczawiu, szpinaku, ziemniaków czy fasolki szparagowej. Każdy z darów natury ma wiele cudownych właściwości, które nie tylko urozmaicają nasz sposób żywienia, ale także korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

  1. Jedz stosownie do pogody

Choć brzmi to trochę abstrakcyjnie, nasza kuchnia powinna być dostosowana do warunków pogodowych. Zazwyczaj nie mamy z tym problemu, gdyż nasz organizm sam domaga się konkretnego rodzaju posiłku. Raczej niewielu osobom przy trzydziestostopniowym upale marzy się rosół czy gorące chili con carne. To oczywiste, że z chęcią sięgniemy wtedy raczej po chłodnik czy sałatkę. Bierz to pod uwagę przy planowaniu swoich posiłków. Nasz organizm w upalne lato domaga się potraw lekkostrawnych, dostarczających sporej ilości wody, które nie rozgrzeją nas jeszcze mocniej, lecz przyjemnie schłodzą ciało.

Idealna dieta na lato to taka, która nie obciąża organizmu intensywnym trawieniem, lecz odciąża go we wszystkich procesach życiowych. Najważniejszym jej elementem jest woda. Nie bez znaczenia są również owoce i warzywa, które właśnie latem możemy spożywać na świeżo – są wtedy pyszne i bogate w składniki odżywcze. Ważną rolę odgrywa również dopasowanie posiłku do warunków pogodowych oraz naszego zapotrzebowania. Jeśli organizm domaga się ochłody, zafunduj mu zupę-chłodnik, na przykład litewski lub lekką sałatkę z dodatkiem sezonowych warzyw i porcji białka, na przykład w postaci piersi z kurczaka lub fileta z łososia. Dzięki takiemu żywieniu lato stanie się piękniejsze!